Articole recente

Băsescu demască "agenturili" de rating

Şeful statului a ieşit ieri în ultima conferinţă dinaintea campaniei electorale şi a vorbit despre ghinionul Tăriceanu, profesori şi salarii, greve, viitorul României, dar a adus în discuţie şi o nouă temă: agenţia de evaluare Standard & Poor’s, care a redus luni ratingul României, „nu este credibilă în evaluarea făcută“

Gândul a explicat în ediţia de marţi cum acest rating va creşte în final ratele celor care au credite în valută deoarece băncile şi-ar putea ridica marja de risc

Apel la sindicate să amâne grevele până după alegeri, garanţia că noul guvern va da salarii mărite profesorilor, promisiunea indirectă că nu îl va mai numi, după 30 noiembrie, pe Tăriceanu la şefia viitorului cabinet şi, un element nou pe agenda prezidenţială, război cu agenţia de rating Standard & Poor’s. Ieşirea a mai cuprins o laudă directă la raportul temperat al unei alte agenţii de rating Moody’s, dar niciun cuvânt despre poziţia FMI care condamna măririle salariale pentru profesori.

Acestea au fost temele centrale ale primei conferinţe de presă susţine de Traian Băsescu în cei patru ani de mandat la Cotroceni. Până acum, şeful statului a preferat declaraţiile de presă, după care, în funcţie de toane, răspundea la cel mult două-trei întrebări. Ieri, s-a arătat dispus să răspundă întrebărilor ziariştilor pentru că începe campania electorală şi România se pregăteşte de alegeri. Mesajul de bază a fost însă că România poate trece cu bine de criza economică dacă autorităţile „au voinţă şi cap“ şi nu se autopanichează. Băsescu a indicat drept soluţie pentru atenuarea impactului crizei banii europeni şi a zugrăvit imaginea unei economii actuale stabile.



Atenţionare pentru Standard & Poor’s

Şeful statului s-a arătat foarte deranjat de scăderea ratingului de ţară de către Standard & Poor’s, despre care a spus că s-a grăbit când a luat această decizie. Băsescu a susţinut că agenţia nu s-a interesat de faptul că România are o rezervă valutară de 27 de miliarde de euro, 100 de tone de aur, sistemul bancar este stabil şi datoria externă de doar 11 miliarde de euro, adică „extrem de scăzută”. „Standard & Poor’s (Standard & Poor, cum a numit-o în permanenţă preşedintele – n.red.) nu e credibilă în evaluarea făcută României. (...) E uşor să dai ratinguri României, după ce n-ai reuşit să vezi ce se întâmplă pe piaţa SUA şi bănci cu AAA (rating maxim – n.red.) s-au prăbuşit, iar România nu vrea să intre în criză. E o atenţionare şi invitaţia ca, atunci când se analizează România, să nu beneficiem de privirea spre regiune, ci să privească numai România atunci când se dau ratinguri României”, a spus Băsescu.

El a susţinut că este optimist că ţara noastră va trece cu bine de criza economică mondială, estimând o creştere economică de 4,5 – 5 la sută pentru anul viitor, mai mică totuşi decât cea prevăzută în toate programele de guvernare prezentate de partide. Băsescu a afirmat că există resurse pentru acestă creştere, dacă autorităţile „au cap şi voinţă” şi dacă folosesc, pentru dezvoltare, resursele europene pe care guvernanţii acum nu au fost interesaţi să le atragă.

Rugăminte către sindicate: Amânaţi grevele până după alegeri!

Şeful statului a insistat că sunt bani pentru aplicarea legii de creştere cu 50 la sută a salariilor profesorilor şi a dat asigurări că noul guvern va pune în aplicare acest act normativ. El a cerut însă sindicatelor să îşi amâne grevele pentru decembrie: „Viitorul guvern va fi disponibil să discute pe tema «reformă contra bani». Fac apel să se renunţe la mişcările sindicale din noiembrie, pentru că riscă să afecteze un proces care are loc doar o dată la patru ani – alegerile. Fac apel să se amâne până în decembrie mişcările de protest, iar după instalarea noului guvern cu certitudine va exista varianta discuţiei «bani contra reformă»”. Băsescu a susţinut că „educaţia e investiţie, nu consum, pentru că nu se mănâncă educaţia” şi a criticat programul guvernamental „un calculator pentru fiecare elev”, văzut ca risipă de bani publici, în loc ca banii să fie daţi pentru profesori, crescându-se astfel calitatea învăţământului.

Despre noul premier: Sper să am mai mult noroc ca în 2004

Întrebat cum poate să garanteze profesorilor că noul guvern va aplica legea lui 50 la sută, Băsescu a sugerat că va avea grijă să numească un premier care să facă acest lucru: „Sunt obligat să sper, plecând de la realitatea constituţională că, dacă nici un partid nu obţine 51 la sută, opţiunea pentru desemnarea premierului o să-mi aparţină, la fel cum mi-a aparţinut şi în 2004. Sper să fiu mai norocos, România să fie mai norocoasă”. Când o jurnalistă l-a întrebat dacă guvernul va fi condus de un economist, Băsescu a răspuns: „Dacă vă gândiţi la speculaţiile legate de guvernatorul BNR, renunţaţi la ele”. Preşedintele a transmis partidelor, în special PNL şi lui Călin Popescu Tăriceanu, faptul că, în opinia sa, Constituţia e clară: poate ridica pretenţii doar partidul care a obţinut majoritatea, şi nu o alianţă de formaţiuni care, împreună, adună 51 la sută şi au pretenţia să le fie numit candidatul la şefia executivului. ()

Standard&Poor’s, o agenţie „interesată”

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s (S&P), divizie a companiei americane McGraw-Hill, obişnuieşte să lege „într-un mod interesat şi strident” activitatea de rating de cea de consultanţă, în anumite scopuri, spun analiştii. „S&P are o lungă istorie de declaraţii interesate. Cu alte cuvinte, condiţionează acordarea unui bun rating de obţinerea ulterioară a unui contract de consultanţă. Iar această activitate se plăteşte extrem de consistent”, a declarat pentru Gândul analistul economic Bogdan Balthazar.

Acesta remarcă intensa colaborare a agenţiei cu diverse companii şi bănci, în scopul consultanţei. Potrivit lui Balthazar, tarifele cerute de S&P pentru acordarea calificativelor sunt foarte mici în comparaţie cu cele pentru consultanţă. „Cu alte cuvinte, dacă vrei un rating bun, trebuie să plăteşti, până la urmă”, adaugă analistul. De altfel, acesta a refuzat să contracteze serviciile de consultanţă ale agenţiei, în perioada în care a ocupat fotoliul de preşedinte al BRD-Groupe Societe Generale. Pe lângă Standard&Poor’s, şi Moody’s şi Fitch dau calificative pentru riscul de investiţii, ca şi pentru soliditatea acoperirii creditelor.

sursa: Gandul



Recommended Money Makers

  • Chitika eMiniMalls
  • WidgetBucks
  • Text Link Ads
  • AuctionAds
  • Amazon Associates