Articole recente

Ion Iliescu scrie pe blogul său că e de preferat o guvernare monocoloră, ca cea a PSD, în 2000-2004, decât guvernele de coaliţie, că sprijinul PSD pentru guvernul PNL a avut ca motiv tendinţele autoritariste ale lui Băsescu şi că ar fi hazardat ca PSD să anunţe acum o posibilă alianţă de guvernare.

Preşedintele de onoare al PSD menţionează în cadrul unei postări pe blogul personal că "PSD şi PNL se află pe poziţii ideologice opuse în multe privinţe (raportul dintre stat şi piaţă, raportul dintre economic şi social), şi de aceea este firească abordarea diferită a diverselor teme politice, referindu-se la aprecierile publice potrivit cărora "reprezentanţii PSD critică PNL-ul, după ce au sprijinit guvernul PNL, iar acesta ar fi un exemplu de lipsa de fair-play".

Iliescu consideră că această abordare diferită a celor două partide "nu exclude cooperarea posibilă, pe anumite probleme, şi în anumite situaţii.

"Sprijinirea guvernului minoritar PNL din partea PSD – ca partid de opoziţie – a fost necesară şi firească în faţa pericolului şi mai mare al arbitrariului şi tendinţelor autoritariste ale şefului statului (ceea ce nu înseamnă, deloc, identificarea cu Guvernul şi partidul de guvernământ)", mai spune liderul PSD.

În opinia lui Iliescu, "ar fi hazardat ca, de acum, PSD să anunţe public o posibilă alianţă de guvernare", întrucât "aceasta va putea fi judecată abia după alegeri – funcţie de raportul de forţe care se va crea atunci".

Referitor la posibila guvernare de după alegerile generale, Iliescu spune că "viaţa a arătat că e de preferat o guvernare monocoloră (cum a fost guvernarea PSD, în perioada 2000 – 2004, când PSD avea 46% din locurile din Parlament ) decât guvernele de coaliţie (1997 – 2000 sau după 2004).

"Dar aceasta depinde de ponderea partidelor în Parlament! Sondajele de opinie pot fi confirmate, sau nu la alegeri, mai ales în condiţiile noului sistem de vot", mai spune preşedintele de onoare al PSD pe blog.

Fostul şef al statului se referă şi la campania electorală, menţionând că "este de acord cu îndemnul de a evita în campania electorală – care presupune confruntare de opinii, programe, proiecte – jigniri şi manevre necivilizate".

"Trebuie să ne străduim să promovăm fair-play-ul şi în confruntările electorale", arată Iliescu, adăugând că, după pierderea alegerilor prezidenţiale din 1996, spunea că "ar trebui să fie valabilă formula olimpică din sport, şi în politică : «Ai câştigat – continuă ! Ai pierdut – continuă ! »".

Sursa: Mediafax



Recommended Money Makers

  • Chitika eMiniMalls
  • WidgetBucks
  • Text Link Ads
  • AuctionAds
  • Amazon Associates